pondělí 14. prosince 2009

Vanilkove rohlicky

Tyhle rohlicky jsou opravdu vyborne,udelala jsem je z trojite davky jak je uvedeno a za dva dny byly pryc.Takze jsem pekla znova a snad zbyde neco na vanoce:))
Křehounké a vyzkoušené vanilkové rohlíčky
150 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
50 g blanšírovaných, oloupaných a suchých na jemno nastrouhaných mandlí
1 vanilkový cukr
trocha na jemno nastrouhané citronové kůry
110 g másla
1 žloutek
80 g super jemného krystalového cukru (nebo moučkového) s 2 balíčky vanilkového cukru na obalení rohlíčků

Příprava:
Na vál si připravíme prositou mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a mandle. Do toho rozsekáme máslo (můžeme ho nastrouhat na hrubém struhadle), přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce hladké těsto. Zabalené do mikrotenové fólie vložíme těsto na 15min. do chladničky.
Z těsta vyválíme dlouhý váleček a ten nakrájíme na stejné kousky (vyzkoušíme si uválet jeden rohlíček kvůli velikosti kousků) a z těch děláme pomocí rukou malé rohlíčky (vytvářím je ve dlani levé ruky pomocí ruky pravé tak, aby vznikl rohlíček, který je uprosřed baculatější a zužuje se k oboum stranám, ne však do úplné špičky). Rohlíčkům zahnu rožky a položím je na suchý, pečícím papírem vyložený plech (těsto obsahuje dostatečně másla).
Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-180°C podle jejich velikosti (asi 8-10min.). Ke konci pečení jeden rohlíček obrátím a drží-li pohromadě a je-li naspodu slabulínko narůžovělý, rohlíčky jsou upečené. Rohlíčky musí vypadat bíle!
Stáhneme pečící papír s rohlíčky s plechu a nechame je chvíli zchladnout. Potom je ještě taplé obalujeme ve směsi cukru a klademe je na mísu, nebo je uschováme v chladnu ve vzduchotěsné krabici do upotřebení.P.S. Obvykle peču rohlíčky z trojité dávky. Recept mám ze zápisníku své babičky a sama ho peču od svých 14ti let.

(Tenhle recept jsem nasla nekde na webu.Omlouvam se,ze nevim presne kde a jestli ho autorka tady najde prosim at se ozve a ja pridam link.)
Posted by Picasa